Den daglige miljøforvaltninga i Rødøy kommune ivaretas i regi av rådmannen. Rødøy er en vidstrakt og topografisk differensiert kommune med stor variasjon i geologi, landskapsformer, vegetasjon og dyreliv. Det biologiske mangfoldet er derfor variert. Miljø- og kulturminneområder er viet stor oppmerksomhet i kystsoneplanen som ble vedtatt juni 2001. Samtidig med behandlingen av kystsoneplanen ble bestemmelsene i hovedarealplanen (PDF, 39 kB) revidert. Disse bestemmelsene angir kommunens regelverk etter plan- og bygningsloven.
De statlige myndigheter har vedtatt eller har under arbeid flere store verneplaner som griper inn i Rødøy. I 1990 ble Saltfjellet -Svartisen nasjonalpark innstiftet som regulerer store høyfjellsområder i Rødøy. Utvidelse av nasjonalparken med tillegg av landskapsvernområder er under behandling.
I verneplanen for rike lauvskoger i Nordland er Esvikhatten i Rødøy tatt med som naturreservat. Senere er Kystverneplanen for Nordland kommet med to områder i Rødøy og det gjelder Kjølsøyværet/Valvær og Otervær.
Nordfjorden ble vedtatt som marint verneområde i juni 2020. Verneverdiene er knyttet til de spesielle miljøforholdene, og dyrelivet på bunnen og i vannmassen i fjorden.
Nå arbeides det med supplering av Verneplanen for vassdrag hvor en foreslår å verne flere elver.
Se også Midtre Nordland nasjonalparkstyre.
Informasjonsplakater: Esvikhatten naturreservat (PDF, 6 MB) Kjølsøyværet/Valvær og Otervær naturreservater (PDF, 304 kB)
Regjeringen vedtok å opprette Nordfjorden marine verneområde 23. juni 2020. Nordfjorden i Rødøy kommune er lang og smal, og omkranset av bratte og høye fjell. Fjorden er påvirket av smeltevann fra Svartisen med mye finpartikler. Det er en egen bestand av steinkobbe i fjorden. Verneverdiene er knyttet til de spesielle miljøforholdene og dyrelivet på bunnen og i vannmassene i fjorden.
Ordningen med nasjonalparkkommuner er knyttet til merkevarestrategien "Norges nasjonalparker". Målet for merkevaren er flere besøkende, bedre vern, og større verdiskaping.