Kontaktinformasjon

Christina Heimdal
Rødøy rådhus, Vågaholmen
8185 Vågaholmen
E-post : ch@rodoy.kommune.no
Telefon
: 75 09 80 17

Hva skjer?

oktober 2018
mationtofr
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Kommende hendelser

Bildegalleri

Camp Gjerøy 2013
Camp Gjerøy 2013

Hvordan være en god venn?

Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre dersom en ser at en av vennene har det vanskelig uten at han/hun har fortalt deg noe. Eller dersom en venn har betrodd seg til deg og bedt deg om å ikke fortelle det til noen. Her er noen råd.

Publisert av Christina Heimdal. Sist endret 02.12.2008

Vær oppmerksom når venner forandrer seg
Det kan være at en venn eller venninne plutselig oppfører seg annerledes enn han eller hun pleier. Kanskje vennen din ikke vil være med på de samme tingene som tidligere? Eller at venninnen din plutselig blir mindre interessert i og mindre til stede på skolen. Eller det kan ha skjedd noe spesielt som gjør at vennen din blir redd eller trist.

Bry deg
Hvis du ser at noen har det vanskelig, kan du være til god hjelp bare ved å bry deg. Du kan for eksempel spørre hvordan han/hun har det, og spørre om det er noe du kan gjøre for dem. Kanskje vennen din ikke vil si noe, men det kan uansett være godt å høre at du er der hvis det trengs.

Si for eksempel; Jeg vil at du skal vite at jeg gjerne hører på deg hvis du vil snakke. Vi kan godt gå en tur i kveld (vær konkret og tilgjengelig).

Tenk etter hva du ville ha likt
Tenk etter hvordan du følte det da du var ordentlig nedfor sist. Kjenn på følelsen. Hva ville du at de rundt deg skulle gjort da?

Det er skjeldent man trenger råd i slike situasjoner. Hvis man vil ha råd, ber man gjerne om det. Det de aller fleste trenger er at noen lytter. At du spør. Og at du forsøker å forstå.

Vent med å fortelle om dine egne erfaringer og opplevelser - la vennen din fortelle.

Ofte kan en samtale være nok.

Hvis det ikke er nok, kan du tilby deg å følge vennen din til lege eller helsesøster.

Spør om hjelp
Hvis du har en venn som har vært trist på grunn av for eksempel kjærlighetssorg i flere måneder, og ikke klarer å fungere som normalt igjen, kan det være en god idé å snakke med noen som vet hva som skal til for å komme videre. For eksempel en voksen dere har tillit til. Det kan være en forelder, en lærer, rådgiver på skolen, eller helsesøster. Dere kan også stille spørsmål til fagpersoner via tjenester på nettet.

Hva kan du gjøre?
Din viktigste oppgave som venn er å være der når de trenger å ha noen å snakke med og lytte til det han/hun har å si. Det er helsepersonell og andre voksne som har ansvaret for å gi behandling. Du skal ikke ta ansvaret for dette!

Derfor er det viktig at du oppmuntrer vennen din til å snakke med en voksen om problemene. Hvis din venn synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine, kan han/hun snakke med helsesøster, legen, læreren eller andre voksne han/hun har tillit til. Som venn kan du gjerne følge med helsesøster eller lege dersom vennen din ønsker det.

Hva gjør man dersom vennen ikke vil snakke med en voksen?
Da bør du snakke med en voksen om problemene. Helst bør du få hans eller hennes samtykke, men hvis du ikke får det kan det være greit å informere om at du nå er så bekymret at du kommer til å snakke med en voksen. Det går også an å si at man ser at han/hun har det vondt og at det ønsker du ikke lenger å gjøre. Det er mulig å kontakte helsepersonell anonymt.  

Hvis din venn avviser deg må du allikevel gå til en voksen med bekymringene dine. Du må forsøke å vise vennen din at du ikke tar deg nær av avvisningen og heller vil fortelle det som trengs.

Ved å gjøre det viser du ansvar som venn.

Kilde: ung.no og Helsedirektoratet