Kontaktinformasjon

Christina Heimdal
Rødøy rådhus, Vågaholmen
8185 Vågaholmen
E-post : ch@rodoy.kommune.no
Telefon
: 75 09 80 17

Hva skjer?

januar 2019
mationtofr
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Kommende hendelser

Bildegalleri

Aktivitet (HøyPuls)
Aktivitet (HøyPuls)

Ungdomstiden er spesiell

Sommerfugl

Kroppen vokser og forandrer seg, følelsene blir sterkere og ofte mer kaotiske. Humøret svinger, fra lykkerus til fortvilelse og frustrasjon, og du har ikke alltid kontroll på følelsene dine. Det er helt normalt å ha sterke følelser i ungdomstiden. Psykisk helse handler om hvordan du har det, og hvordan følelsene og tankene dine er.

Publisert av Christina Heimdal. Sist endret 28.11.2008
Sommerfugl III

Alle har problemer i blant
Livet går opp og ned for alle. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men for de fleste går det over.

Når skal du be om hjelp?
Når tankene eller følelsene forstyrrer deg så mye over lang tid at det blir vanskelig å gjøre vanlige oppgaver som skolearbeid, fritidsaktiviteter, eller å være sammen med venner. Det kan sammenliknes med en forkjølelse. Hvis den varer noen dager eller en uke, er det ofte ikke nødvendig å oppsøke lege. men dersom den varer i tre-fire uker eller enda lenger, vil de fleste ta kontakt med en lege for å sjekke om noe er galt.

De fleste blir helt friske igjen
Det finnes mange gode behandlingsformer. Jo tidligere du ber om hjelp, jo større er sjansene for at du blir fort frisk og at problemene ikke utvikler seg.

Hvor skal du be om hjelp?
Du kan snakke med lærer, rådgiver, helsesøster på skolen, helsestasjon, pedagogisk psykologisk tjeneste, fastlegen, eller legevakten dersom det er akutt. I mange kommuner finnes det også annen hjelp. I Rødøy kommune har vi barne- og ungdomskoordinator som jobber for at barn og ungdom skal ha det bra både på skolen og fritid. Barne- og ungdomskoordniator kan være behjelpelig med å finne hjelp til det som er vanskelig.

Fastlegen
Alle som bor i Norge har en fastlege. Hvis du lurer på hvem din fastlege er, kan du ringe Fastlegetelefonen 810 59 500

Du kan være åpen
Alt helsepersonell i Norge har taushetsplikt. Det betyr at det du eller foreldrene dine forteller legen, helsesøster, eller andre som kan hjelpe deg, ikke blir fortalt videre uten at du ønsker det. Hvis du har fylt 16 år, er det du som bestemmer om foreldrene dine skal få vite hva du snakker om med legen eller annet helsepersonell.  

Finns det andre man kan snakke med?
Ja, det finnes mange muligheter. Du kan for eksempel ringe en av følgende telefoner. Da trenger du ikke å si hvem du er, hvis du ikke vil.

  • Røde Kors-telefonen for barn og ungdom: 800 333 21
  • Mental Helses hjelpetelefon: 810 300 30 (www.mentalhelse.no)
  • Kirkens SOS: 815 333 00
  • Homofiles ungdomstelefon: 810 00 277 (www.llh.no)

Det finnes også flere nettjenester der du kan sende inn spørsmål, eller lese svar på andres spørsmål. Du trenger ikke si hvem du er, hvis du ikke vil.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om psykisk helse?
Det kan du blant annet finne ved å kontakte psykisk helsetjeneste i din kommune. Men det finnes også en del nettsider med fokus på psykisk helse. Nedenfor er det listet opp noen av dem.

 

Kilde: Helsedirektoratet